Dieta bezglutenowa

Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, a choć lekarze analizują ją już od dziesięcioleci, nadal nie jesteśmy w stanie powiedzieć zbyt wiele na temat jej przyczyn. Skoro jednak negatywne konsekwencje choroby wynikają z nietolerancji organizmu, który nie chce przyjmować glutenu, logiczne wydaje się to, że jego wyeliminowanie z diety okaże się skutecznym sposobem na zwalczenie dolegliwości towarzyszących chorobie trzewnej.

Sam gluten jest mieszaniną dwóch białek roślinnych - gluteniny i gliadyny i najczęściej spotykamy go w ziarnach pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Niestety, osoby, u których stwierdzono nietolerancję na to białko muszą liczyć się z tym, że rezygnacja z produktów zbiorowych nie będzie wcale jedynym wyrzeczeniem charakterystycznym dla stosowanej przez nie diety. Gluten może (choć nie jest to wcale oczywiste) występować również w produktach garmażeryjnych, wędlinach, mięsie mielonym oraz parówkach, piwie, śmietanie, jogurtach i innych produktach wchodzących w skład nabiału, a także w wielu słodyczach. Osoby zmagające się z problemem jego nietolerancji muszą przy tym liczyć się i z tym, że jest to również składnik niektórych leków.